Story_Tartit

Tartit är ett av de ledande banden på den tuaregiska musikscenen, och en av de få grupper som huvudsakligen består av kvinnor. Bandets medlemmar kommer från Timbuktu-regionen i Mali men träffades i exil i ett flyktingläger i Mauretanien, där deras musik blev ett sätt att överleva den ekonomiska, sociala och politiska striden i regionen. 

Bandet spelar hypnotisk ökenblues, delvis i Ali Farka Tourés efterföljd, men med mer fokus på röstväven. De kvinnliga sångerskorna spelar de traditionella ensträngade instrumentet imzad och tende, trumman som består av getskinn spänt över en vanlig mortel. De kompas av de manliga musikerna på den västafrikanska lutan ngoni och elektrisk gitarr. 

1995 gjorde Tartit sin första konsert i Abidjan, Elfenbenskusten, och spelade sedan på Festival of Women’s Voices i belgiska Liege. Gruppen har turnerat i Europa och i Nordamerika. De har uppträtt med Ali Farka Touré och Afel Bocoum, med Tinariwen, Robert Plant, Oumou Sangaré och Baba Salah. De har också samarbetat med den irländska sångerskan Susan McKeown. 

Till Fasching kommer fem av gruppens sångerskor, ackompanjerade av två gitarrister, med musik från sitt senaste album, Amankor /The Exile, sida vid sida med andra mer traditionella låtar från bandets rika repertoar. 

Konserten är en del av samarbetet Fasching x Selam.Read More
previous eventnext event