youssou_kaliffa2

Selam@Stockholms Kulturfestival 2017!

Sommarens stora fest sker på Stockholms Kulturfestival! Låt oss slå publikrekord i år och sprida budskapet: Konserter med Youssou N’dour och Kaliffa på Gustav Adolfs Torg, fredag den 18 aug! Pre & After Party med Sugarcane & Dj Biggy Secka – FRI ENTRÉ!

YOUSSOU N’DOUR ET SUPER ÉTOILE DE DAKAR
Youssou N’Dour anses vara en av Afrikas största och mest inflytelserika musiker, både musikaliskt och på ett socialt plan. Han har erhållit en mängd utmärkelser för sitt arbete och har under åren samarbetat med storheter som Peter Gabriel, Sting, Tracy Chapman, Paul Simon, Bruce Springsteen och Wyclef Jean.
Den 18 augusti gör Youssou N’Dour och hans Le Super Étoile de Dakar ett efterlängtat Sverigebesök när de uppträder på Stockholm Kulturfestival!

Youssou N’Dours musik springer ur den traditionella senegalesiska trum och dansmusiken sabar, som genom en mängd influenser som jazz, soul och rock resulterat i den populära musikstilen M’balax, en genre som Youssou själv i hög grad varit med om att forma.

Hans starka engagemang för panafrikanska sociala frågor har gjort honom till en viktig referens och han har haft flera uppdrag åt organisationer såsom Amnesty International, FN och Unicef. Legendariska musikmagasinet Rolling Stone har kallat honom “Afrikas mest kända nu levande sångare”, och Time Magazine utsåg honom år 2007 till en av världens 100 mest inflytelserika personer. 2013 tilldelades han Polarpriset för populärmusik. Youssou N’Dour var under en kortare period även Senegals Kultur- och turismminister.

I Senegal är han en ständigt aktiv och driftig kulturprofil där han arbetat med såväl dagstidningar, musikstudios och tv-kanaler.

Youssou N’dour är både kompositör, orkesterledare och producent – trots att han är fast förankrad i senegalesisk musik och kultur fyller han ständigt på med nya intryck och influenser. Han har samarbetat med egyptiska musiker (resulterade i CD:n Egypt, för vilken han vann en amerikansk Grammy), komponerat en afrikansk opera och skrivit och framfört den officiella fotbolls VM-låten 1998 “La Cour des Grands” tillsammans med Axelle Red.

När Youssou N’Dour och hans legendariska band Le Super Étoile de Dakar nu kommer Stockholms Kulturfestival är han mer aktuell än någonsin då de senaste singlarna ”Senegal Rekk” och ”Song Daan”, tillsammans med Akon, toppat listorna i Senegal.

För Selam som producerar kvällen, och dessutom fyller 20 år som organisation under 2017, är konserten med Youssou N’Dour ytterligare ett led i arbetet att med att lyfta fram Stockholm som en stad som visar upp det bästa musikutbudet från hela världen.

KALIFFA
Hoffmaestro-medlemmen Kaliffa Karlsson, med gambiska rötter, har under de senaste åren gjort stort avtryck på den svenska hiphop- och reggaescenen. Utöver Hoffmaestro har många hört honom i refrängerna på Näääk & Nimos hitsinglar ”Gungar fram” och ”Lyckliga gatan”. I november 2016 släppte Kaliffa sitt första soloalbum Kalibreraren och under 2017 turnerar han för fullt runt om i landet. 2014 debuterade Kaliffa som soloartist med singeln ”Det strålar så om dig” och under sommaren 2015 släppte han sin andra singel ”Spontanitet” som snabbt fick över fem miljoner spelningar på Spotify.
Kaliffa inleder kvällen i en senegambiansk afrobeat/reggae anda kl 20:00 på GAT scenen.

Read More
previous eventnext event