Mulatu Astatke/Selam Festival Stockholm 2019

Konserthuset Stockholm / Stockholm
mulatu_webflyer

Jazzmusikern och kompositören Mulatu Astatke är en av vår tids stora musikaliska innovatörer och har sedan länge etablerat sig som ethio-jazzens fader. Den 10 mars 2019 avslutar han Selam Festival Stockholm på Konserthuset Stockholm!

I tjugoårsåldern reste Mulatu Astatke från hemlandet Etiopien till Wales med målet att utbilda sig till ingenjör, men bytte snart både ämne och kontinent för att istället, efter att ha studerat musik i både London och New York, komma att bli den förste utexaminerade afrikanska artisten från Berklee College of Music i Boston.

Grunden för sitt unika sound satte Astatke genom att korsa västerländsk harmonilära med de pentatoniska skalor som kännetecknar Etiopisk musiktradition. När han sedan flyttade till New York vidareutvecklade han sitt musikaliska yttryck genom att inspireras av afroamerikansk musik, jazz och latinamerikansk rytmik. I slutet av sextiotalet spelade Astatke in tre album i USA tillsammans med puertoricanska musiker, skivor som idag är flitigt samplade och hett eftertraktade bland vinylsamlare.

Han återvände till Addis Abeba med en unik kännedom om amerikansk jazz vilket inte bara resulterade i en rad numera legendariska soloalbum, utan också i en för tiden helt ny musikscen i Etiopien. Utifrån Mulatu som ikonfigur skapades så under tidigt sjuttiotal ett musikaliskt möte mellan västerländsk funk och jazz med östafrikanska melodier – och ethio-jazzen var född.

Idag turnerar Mulatu Astatke med sin ethio-jazz över hela världen inför fullsatta konsertlokaler och konserten i Stockholm blir en av Selam Festival Stockholms stora höjdpunkter!

Lineup:
Mulatu Astatke – Vibrafon, Wurlitzer-piano och percussion
James Arben – Saxofon, Flöjt och basklarinett
Byron Wallen ‐ Trumpet
Ben Trigg – Cello
Alexander Hawkins – Piano och keybord
John Edwards – Kontrabas
Richard Olatunde Baker – Percussion
Jon Scott – Trummor

Read More

Google map

previous eventnext event

Contact us

  • Address: Mäster Mikaels Gata 2B, 116 20 Stockholm
  • Email: E-mail: info@selam.se
  • Phone:
go-top