Story_Marcus_Price

Konserten ingår i samarbetet Fasching X Selam.

När Jan Johanssons klassiska album Jazz på svenska släpptes för snart sextio år sedan var jazzarrangemangen av traditionella folkvisor något som aldrig tidigare hörts, inte i sådan koncentrerad form i alla fall. Något årtionde senare sågs skivan som det mest självklara svenska musikaliska uttrycket. Nu plockar Marcus Price upp tråden med albumet Beats på svenska där han kopplar samman gånglåtar och polskor med utforskande, utomjordiska elektroniska beats.

När Marcus Price klev in på Sveriges hiphopscen för snart ett kvartssekel sedan var det som en fjärdedel av den nyskapande kvartetten Fattaru. Sedan dess har hans musikaliska bana kantats av allt från brännvinsmarinerad bass music under aliaset Basutbudet, elektroniska klubbhits med vapendragaren Carli, tillbakalutad futuristisk hiphop som del av sextetten Safe House Staff, samt ett oräkneligt antal remixer, produktioner och gästinhopp. Men nu är det som om Price stannat upp för att utforska svenska landskap med överblick från yttre rymden, med nya plattan Beats på svenska.

Beats på svenska är på en och samma gång rotad i den rika svenska folkmusikens mylla samtidigt som den på något vis är besläktad med det utforskande av universum som pågår vid rymdbasen Esrange i Norrbotten. Price reser bakåt i tid, hittar ljud som ekat mellan berg och dalar, på sjöar och öar, där boskap betat och folk stretat.

Med samplers, sequencers och trummaskiner har han gjort en 540-graderssväng och stakat ut en riktning som ingen med rötterna i svensk hiphop riktigt riktat blicken mot tidigare. Även om instrumenten är elektroniska är anslaget helt och hållet besjälat, och resultatet inget mindre än magiskt, från öppningsspåret Förhälsning till det sista, medryckande och manande spåret Vallåt.

Till Fasching har Marcus Price med sig bland annat Isak Hedtjärn, Eka Scratch, Magnum Coltrane Price.

Read More
previous eventnext event