ILLAPU-Webflyer-298x420px-v1 (2)

Denna älskade grupp, som startades av två brödrapar i Antofagasta i norra Chile 1971, fortsätter efter ett halvsekel av framgångar att leverera sin folkloristiskt utforskande musik med kärlek, rättvisa och sociala frågor som tydliga ledstjärnor.

Till en början var brödrabandets inriktning renodlad andinsk folklore med grunden i bolivianska rytmer. Senare breddades bandets stil med tydliga popinfluenser och de kom att räknas till den vänsterorienterade Nueva Canción-rörelsen som växte fram i Latinamerika. Illapu var något yngre och mindre etablerade än artister som Inti-Illimani och Victor Jara, och kom därför lindrigare undan vid statskuppen i Chile 1973 och Pinochets hänsynslösa framfart.

Första stora radiohiten kom 1976 med ”Candombe para José”, som hade stora framgångar i både Chile som Argentina. Efter en Europavistelse 1981 vägrades gruppen att resa tillbaka till hemlandet. En exilperiod inleddes, och bandet fick möjlighet att återvända först 1988. Vid återkomsten möttes Illapu av masspublik redan på flygplatsen och 60 000 personer såg deras comeback konsert på Parque La Bandera i Santiago de Chile. Sedan dess turnerar de regelbundet över hela världen med en ständigt växande internationell publik.

Nu har Selam i samarbete med Väven och Umeå Folkmusikförening äran att presentera  Illapu i Umeå – 50 år efter den militärkupp som blev början på en 17 år lång diktatur med fasa och förföljelse för miljontals chilenska familjer. 

Read More
previous eventnext event