sean_fatou_webflyer

Höstens mest unika dubbelkonsert inträffar den 4 november på Konserthuset Stockholm när de högaktuella västafrikanska superstjärnorna Fatoumata Diawara och Sean Kuti & Egypt 80 uppträder under samma kväll!

Fatoumata Diawara (Mali):
I tonåren flyttade Fatoumata till Frankrike för att skapa sig en karriär inom teater och film. Hon medverkade i ett flertal filmer och arbetade även med en gatuteatertrupp, men fann sitt sanna kall när hon tog upp gitarren och började skriva låtar. Född i Elfenbenskusten till maliska föräldrar och uppvuxen i södra Mali, växte hon upp med Wassoulou musiken, en stil som anses vara en av de viktigaste förfäderna till blues. Hon är en av det växande antal musiker som arbetar med ett slags ”pan-folk” sound som innehåller influenser från över ett brett Afro-västerländskt kulturellt spektrum. Diawara sjunger på sitt hemlands Wassoulou-språk, men att förstå det exakta innehållet i låtarna är inte nödvändigt för att njuta av dem. Melodierna och rytmerna själva är nog.

Under krisen i Mali visade Fatoumata Diawara sitt starka samhällsengagemang då hon samlade hon gräddan av Malis musiker till en manifestation för fred i landet genom sången ”Mali-Ko”. På den nyligen släppta singeln ”Nterini” från senaste albumet ”Fenfo” speglar hon flyktingkrisen i världen. 2014 fick hon den franska hedersutmärkelsen ”Chevalier de l’ordre des art et lettre”.

Hon är en av Malis mest framstående artister i den yngre generationen och har genom åren samarbetat med storheter som Oumou Sangaré, Herbie Hancock och Dee Dee Bridgewater.

Medverkande:
Fatoumata Diawara – sång, gitarr
Arecio Smith – keyboard
Jean Baptiste Ekoué Gbadoe a.k.a JB – slagverk
Sekou Bah – bas
Yacuba – gitarr

Seun Kuti & Egypt 80 (Nigeria)
Seun Kuti är den legendariske nigerianske musikern och politiska aktivisten Fela Kutis son och sedan Fela avled 1997 har Seun lett faderns band Egypt 80. Fela Kuti räknas som en av de viktigaste afrikanska artisterna under 1900-talet och hans musik brukar räknas som Afrobeat; en mix av psykedelisk rock, funk, jazz and traditionell västafrikansk musik, en genre Kuti själv skapade och namngav och som som fortfarande influerar oräkneliga musiker världen över.

Redan som nioåring började Seun Kuti uppträda med Fela Kuti & Egypt 80, han spelade ofta några låtar med bandet innan Fela Kuti själv gick upp på scen. Som fjortonåring tog han sedan över sin faders roll, efter att Fela Kuti gått bort, och har sedan dess turnerat och spelat in album med Egypt 80.

I mars 2018 släppte Seun Kuti & Egypt 80 sitt fjärde studioalbum ”Last Revolutionary” där bland annat musikaliska storheter som Carlos Santana och Robert Glasper gästar. Med Seun Kuti & Egypt 80 finns chansen att uppleva musikalisk historia i och med att Seun Kuti & Egypt 80, utöver deras eget material, även framför låtar från Fela Kutis omfattande katalog, en av världens stora låtskatter.

Medverkande:
Seun Anikulapo – sång & saxofon
Adedoyin Adefolarin – trumpet
Oladimeji Akinyele – trumpet
Adebowale Osunnibu – barytonsaxofon
Ojo Samuel David – tenorsaxofon
Kunle Justice – bas
Joy Opara – körsång, dansare
Iyabo Adeniran – körsång, dansare
David Obanyedo – leadgitarr
Oluwagbemiga Alade – gitarr
Shina Niran Abiodun – trummor
Kola Onasanya – congas
Wale Toriola – slagverk
Okon Iyamba – shekere

Read More

Google map

previous eventnext event

Contact us

  • Address: Marcusplatsen 17, 131 34 Nacka
  • Email: info@selam.se
  • Phone:+46 (0)8 545 787 50
go-top