Till minne av Alemayehu Eshete

external-content.duckduckgo.com fredag 3 september 2021 / / Taggar:

Det är med enorm sorg vi nås av nyheten om Alemayehu Eshetes bortgång. Selams Nathan Hamelberg tecknar nedan ett porträtt över en av Afrikas största artister.

Idag nåddes vi av nyheten om att Alemayehu Eshete gått bort igår 2 september efter en tids sviktande hälsa på grund av en hjärtsjukdom. Eshete var en av huvudanledningarna för unga i Etiopien att överhuvudtaget ge sig in i musikbranschen i Etiopien, och en gestalt som samlat generationer. Han föddes i Jimma 1941 sydväst om Addis Abeba men så snart hans musikkarriär tog fart kom hans jazz och soul ut på några av de skivbolag som hade nationell täckning, och hans karriär spände rätt exakt sex decennier – första hitten ”Seul” kom 1961 och spelades flitigt i radio. Han grundade Alem-Girma Band tillsammans med sångaren, arrangören och musikern Girma Beyene på 1970-tal – många av deras inspelningar var i det närmaste omöjliga att få tag på annat än på kassett fram tills på sistone då de återutgivits och nått en ny publik. Hans musik spelades av nya generationer artister i Addis. Det finns knappt en enda samlingsskiva med retrospektiv blick på etiopisk musik där inte några av hans låtar figurerar. Om du någon gång åkt taxi med taxichaufför med rötter i Etiopien som haft den goda smaken att spela etiopisk musik i bilstereon är chansen stor att du fått höra ”Alteleyeshegnem”, ”Tchero adari negn”, ”Eruq yaleshew”, ”Temeles” eller ”Telantena zare”

På senare år samplades han av hiphopartister och legendariska producenter som Erick Sermon, K’naan, Oh No och Madlib och redan runt millennieskiftet började hans musik dyka upp i mixtapes på såväl house-, hip hop- och rare groovescenerna i New York och London.

För oss på Selam är det en verklig ikon som tagits ifrån oss. Han besökte Sverige flera gånger, Teshome spelade med honom på tidigt nittiotal på Alviks Kulturhus och för sex år gick en dröm i uppfyllelse när vi fick möjlighet att bjuda Stockholm på Etiopiens James Brown och en euforisk konsertupplevelse på Kulturfestivalen vid Gustav Adolfs torg. Alemayehu Eshete nådde människor i alla generationer i Etiopien, i den etiopiska diasporan och bortom den.

En stor röst har tystnat men hans musik finns kvar. Lyssna på den skatten redan idag.

föregående nyhetnästa nyhet