Selam startar ny podcast – Selam Open

Nathan_3000x30000 onsdag 13 september 2023 / / Taggar:

Selam startar en ny podcast. Den 22 september lanserar vi Selam Open!

Alla som någon gång gått på en konsert som Selam arrangerat har fått en knappt två minuter lång introduktion till föreningen. Men för många stannar det vid ett lite mystiskt ”en förening som arbetar för att lyfta fram musik från Afrika, Karibien och Latinamerika för en bred allmänhet”. Men Selam är så mycket mer än så. Sedan pandemirestriktionernas tid har vi kommunicerat mycket mer på djupet om vad det är vi arbetar med och i projekt efter projekt involverat de musiker, artister, discjockeys och kulturarbetare som vi samarbetat med både i Sverige och internationellt.

Selam Open är inte så mycket en podcast om att berätta om vad vi gör som förening, utan ett sätt att sätta strålkastarljuset på de musikstilar, de karriärer, de artister, de liv i musikens tjänst och de kämpagärningar som vi önskar uppmärksammas mer i svensk press, media och kultur.
Sverige är hem åt så otroligt många skickliga musiker, musikaliska uttryck, djupa traditioner och nya fascinerande former på klubbhorisonten, men som sällan uppmärksammas i mainstreampress eller etermedier annat än om möjligtvis när de största namnen i världen gästar landet. Vilket dels ger ett kulturellt rikt land som Sverige en onödig stämpel som kusinen-från-landet, dels gör det svårare för enormt hårt arbetande musiker att kunna leva på sin musik. Vi startar Selam podcast som ett bidrag i arbetet med att åtgärda det missförhållandet, men också för att kunna presentera några av de som spelat, turnerat och arbetat med Selam som ännu inte är så vida kända som de borde givet den musik de skapar. 

Den här vändan har åtta favoriter – och Selams grundare Teshome Wondimu – samtalat med Nathan Hamelberg om möten, resor, inspiration, turnéliv, vägen till musiken, spelningar, motgångar och äventyr, men också hur musik från andra länder förändrat dem och den musik de själva skapar i grunden. Och om det nya Sveriges musik. 

Selam Open genomförs med stöd från Kulturrådet.

Lyssna gärna på Selam Open på Spotify och Apple Podcast.
Eller prenumerera och titta på den via Selams Youtubekanal 

föregående nyhetnästa nyhet