Instagram_stories_Marisa_Monte

En av Brasiliens mest framgångsrika sångerskor genom tiderna gästar Uppsala och presenterar en spännande repertoar i gränslandet mellan samba, pop och jazz!

Med det ena framgångsrika albumet efter det andra har Marisa Monte uppnått status som en av de absolut största brasilianska rösterna i sin generation. Många ser henne som den viktigaste nu levande sångerskan i landet. 

Marisa Monte har alltid haft en särskild plats i Brasiliens rika populärmusikkultur. Där har hon utmärkt sig som en helt originell artist, och hennes musik och karriär har fått växa fram i egen takt, alltid med stort utrymme för nyfikenhet och experimentlusta. Resultatet är en subtilt komplex och samtidigt rikt melodisk och uttrycksfull musik, som förkroppsligar ett brasilianskt inre väsen. Trots – eller kanske tack vare – denna smala väg har hon sålt miljontals album över hela världen och är en av få brasilianska sångare i dag med en internationell publik. Hon har belönats med fyra Latin Grammy Awards och två av hennes skivor finns med på musikmagasinet Rolling Stones lista över de 100 bästa brasilianska albumen genom tiderna.

Hon föddes i Rio de Janeiro 1967 och började tidigt med sång, piano och slagverk. I tonåren åkte hon till Italien för att studera opera och fann då sin polerat glänsande och känsliga sångröst. Med sin karaktäristiska ton slog hon sedan igenom i hemlandet, som en av de stora inom samtida MPB, música popular brasileira, en musikrörelse som blandar traditionell brasiliansk musik som samba med västerländsk pop, rock och jazz. Hon har också samarbetat med en rad andra storheter, från supergruppen Tribalistas, som hon startade tillsammans med landsmännen Carlinhos Brown och Arnaldo Antunes, till Laurie Anderson, Philip Glass och andra förgrundsgestalter i det New York-baserade avantgardet.

Under denna kväll får vi höra många av Marisa Montes egna hits, låtar ur Tribalistas repertoar och annan musik som lyfter fram viktiga ögonblick i sångerskans karriär, som sträcker sig över mer än tre årtionden.

Det är med stor glädje och stolthet som Selam och Uppsala Konsert & Kongress presenterar denna brasilianska ikon i Uppsala för första gången!Läs mer
föregående eventnästa event