Mulatu Astatke & opening act: Sabina Ddumba & Tensta Gospel Choir
Konserthuset Stockholm / Stockholm4 november
4 november
Selam 20 år!
I år fyller Selam 20 år och vi firar det i stor skala på Stockholms Konserthus 4 november! Eller vad sägs om konserter med en av Afrikas största kompositörer tillika ethio-jazz ikonen Mulatu Astatke från Etiopien och vår egen souldrottning Sabina Ddumba med Tensta Gospel Choir?!
Mulatu Astatke:
Genom att blanda vibrafon med täta blåsarrangemang; mystiska melodier, congas och bongos har Mulatu Astatke sedan länge etablerat sig som ethio-jazzens fader – en genre bäst beskriven som en mix av pop, modern jazz, traditionell etiopisk musik, latinska rytmer, karibisk reggae och afro-funk. Som musiker är han omgiven av ett närmast mytiskt brus och känd som inspiratör för flertalet artister från ett brett genrespektrum!
I tjugoårsåldern reste Mulatu från hemlandet Etiopien till Wales med målet att utbilda sig till ingenjör, men bytte snart både ämne och kontinent för att istället, efter att ha studerat musik i både London och New York, komma att bli den förste utexaminerade afrikanska artisten från Berklee College of Music i Boston.
Grunden för sitt unika sound satte Mulatu genom att korsa västerländsk harmonilära med de pentatoniska skalor som kännetecknar Etiopisk musiktradition. När han sedan flyttade till New York vidareutvecklade han sitt musikaliska yttryck genom att inspireras av afroamerikansk musik, jazz och latinamerikansk rytmik. I slutet av sextiotalet spelade Astatke in tre album i USA tillsammans med puertoricanska musiker, skivor som idag är flitigt samplade och hett eftertraktade bland vinylsamlare.
Han återvände till Addis Abeba med en unik kännedom om amerikansk jazz vilket inte bara resulterade i en rad numera legendariska soloalbum, utan också i en för tiden helt ny musikscen i Etiopien. Utifrån Mulatu som ikonfigur skapades så under tidigt sjuttiotal ett musikaliskt möte mellan västerländsk funk och jazz med östafrikanska melodier – och ethio-jazzen var född.
Efter den etiopiska statskuppen 1974 blev tiderna svårare, och länge var Mulatu Astatkes musik försvunnen från den internationella radarn. Det var först 1998, när den franska skivetiketten Buda Musique ägnade en hel CD i sin Ethiopiques-serie åt Astatke, som intresset utanför den Östafrikanska sfären återuppväcktes. År 2005 använde sedan den amerikanske regissören Jim Jarmusch de gamla inspelningarna i sin film Broken Flowers, och strax därefter hade stora urbana artister så som Kanye West, Nas & Damien Marley och Killah Priest vidaresamplat Mulatus musik. Cirkeln slöts och uppmärksamheten runt Mulatu i egenskap av musiker och inspiratör var åter ett faktum.
Senaste skivan, “Sketches of Ethiopia”, fick fina omdömen världen över och gästas bland annat av Fatoumata Diawara.
Idag turnerar Mulatu Astatke inför fullsatta konsertlokaler med sin ethio-jazz över hela världen och den 4 november besöker de Stockholms Konserthus och firandet av Selam 20 år!
Medverkande:
Mulatu Astatke – Vibrafon, Wurlitzer-piano och percussion
James Arben – Saxofon, Flöjt och basklarinett
Byron Wallen ‐ Trumpet
Ben Trigg – Cello
Alexander Hawkins – Piano och keybord
Seth Bennett – Kontrabas
Richard Olatunde Baker – Percussion
Tom Skinner – Trummor
Sabina Ddumba & Tensta Gospel Choir:
Sabina Ddumba släppte år 2015 hitsinglarna ”Effortless” och ”Not Too Young” med vilka hon belönades en Grammis och P3-guldpris för Årets Nykomling. Samma år turnérade hon även runt Norden och fick ett erkännande som en liveartist av rang.
I oktober 2016 sedan kom sen hennes hett efterlängtade debutalbum Homeward Bound som fick kritikerna att jubla. Jan Gradvall kallade det Årets Klokaste Album och Nöjesguiden skriver att Sabinas aura av världsvan vishet genomsyrar stora delar av albumet.
Med detta kritikerrosade album i bagaget åkte Ddumba på en omfattande vårturné 2017, med namn Homeward Bound Tour.
Senare i höst kommer hon även att synas i Så mycket bättre på TV 4.
Under konserten på Konserthuset kommer Sabina Ddumba att uppträda tillsammans med Tensta Gospel Choir, kören hon själv har sina musikaliska rötter i.
Tensta Gospel Choir bildades 1996 av Michelle Nakagawa, som ett projekt med syftet att arbeta för integration mellan ungdomar från olika kulturer. Tensta Gospel Choir blev snabbt en blandad grupp människor från världens alla hörn, med olika bakgrunder och det gemensamma intresset för gospelmusiken. De flesta kom för att de ville vara med och sjunga, men några ungdomar kom bara för att lyssna och delta i gemenskapen. Genom åren har nya och gamla medlemmar anslutit och återanslutit sig till kören, medan budskap och gemenskap har bestått.
Sedan starten har kören samlats i Tensta för att experimentera med musik från gospelns olika epoker. Resultatet? En varm och god blandning av spirituals, klassisk och modern gospel, jazz, blues, soul och funk!
Tensta Gospel Choir har tidigare uppträtt på festivaler, Grammisgalan, Allsång på Skansen, svensk television och i ett flertal konsertlokaler. Utöver detta har kören fortfarande sitt hem i Tenstakyrkan, där kören än idag deltar i församlingens gudstjänster varje månad för att dela gospelmusikens budskap med besökarna.