Selams årskrönika 2022!

299213920_10159071706113230_7239338609049604147_n fredag 30 december 2022 / / Taggar:

2022 har varit det längsta året i Selams historia hittills. 365 dagar som annars, men dagarna har rymt mycket mer än någonsin förut. Inte bara har dagarna innehållit mer, i högre grad än någon gång tidigare i vår historia har året varit den frukt vi skördat av arbete och slit under tidigare år. Och det är inte annat än passande; det år Selam har firat 25 år har vi växt till något mer och större än vi varit förut.

Det låter som en framgångssaga, och visst har vi firat framgångar. Men mycket av det vi hunnit med har varit lösningen på svårlösta problem, uppskjutna projekt, återuppstart av inställda konserter och festivalplaner som grusades av Coronapandemin. Helt klart var det här året också påverkat av pandemin, inte minst för att det fortfarande finns restriktioner som påverkar så många av våra medarbetare i andra länder. Och andra länder – Selams arbete har alltid varit gränsöverskridande, men i år tog vi nya steg på den afrikanska kontinenten. Dels genom lanseringen av det nya nätverket PANAF (Pan-African Network for Artistic Freedom) på Zanzibar; dels det femåriga projektet Connect for Culture Africa. Det har i båda fallen varit frukten av mångårigt arbete, inte minst genom utbildningen Connect for Culture som Selam genomförde 2020 men i förlängningen det långa arbete för att etablera nätverk i Afrika som Selam sysslat med sedan organisationen tog de första stegen ur vaggan på Fasching för 25 år sedan. Under 2022 har även Selams kontor i Etiopien fortsatt sitt viktiga arbete för att stötta kultursektorn i nio olika regioner.

25 år sedan! Inte allt som hänt det här jubileumsåret har varit solskenshistorier, för första gången någonsin fick vi ställa in en konsert med kort varsel då en artist – Gal Costa – hastigt insjuknade innan Selam Festival Stockholm, bara för att dö två dagar innan det ursprungligt aviserade datumet. En av våra medarbetare drabbades av allvarlig sjukdom och fick sjukskrivas under en tid. Det går inte att summera det här året utan att nämna det. Det är lätt att vilja framhäva framgång och medvind, men ibland gör vi det till den milda grad att det kan framstå som att vårt arbete är en dans på rosor när det snarare är ett ständigt slit mot övermäktiga odds och vissa projekt bara nätt och jämnt går i lås. Bakom varje världsartist och internationellt hajpad ensemble som vi har haft äran att presentera – såsom på Orchestra Baobabs 50-årsjubileumsturné, eller Youssou N’Dours och Eva Ayllóns bejublade uppträdanden på Konserthuset Stockholm – ligger månader och ibland åratal av arbete med att ordna visum och få turnéplaner att gå i lås.

Vi har hunnit med några premiärer och några kära återseenden. Vi har ingått nya samarbeten med Fasching och Uppsala Konsert och Kongress som vi ser stora saker komma ur i framtiden. Vi har fått välkomna Mogadishus discolegender Dur-Dur Band åter till Sverige – till en större publik än någonsin –  på Gustav Adolfs torg under Stockholms Kulturfestival. På samma plats bjöd genomförde vi även vår största konsert genom tiderna inför 20.000 åskådare med drottningen av afrobeats, Yemi Alade. Det känns som vi fått med alla musikaliska näringsämnen man kan önska det här året, från det senegalesisk-svenska fenomenet, gruppen och utbytet Wau-Wau Collectif, ethio-jazzens gudfader Mulatu Astatke, afrokubanska jazz- & soulstjärnan Dayme Arocena till lokala hjältar som Club Killers och Los Luchitos och Blacknuss oförglömliga 30-årsjubileum. Vi har utvecklat och fördjupat arbetet med Selam Academy och tagit emot nya mentorselever inom kulturproduktion, och återigen samarbetat med Parkteatern, med bejublade konserter med Eme Alfonso Puagme 13 och Balkew Alemu.

Det är så många frön som sattes för åratal sedan som blommat ut under året som gått. Selam Sessions, den serie kvalitetsinspelningar vi producerade under Coronarestriktionerna gjorde att en rad av de lokala artister vi älskar mest har nått ut till en global publik. Det Etiopienbaserade musiksatsningen Musikawi har lett till att vi på allvar börjat arbeta med stötta musiker i Etiopien att själva ta kommando över sin utgivning och ha rättigheterna till sin musik. Vi ser fram emot vad allt det här kommer bära med sig under de närmsta åren. De som utifrån sett har varit ett år av festivalyra och glädje har byggt på flera år av blod, svett och tårar bakom. Men nu går vi framåt mot åratal av yra och glädje!

föregående nyhetnästa nyhet