Selam utvecklar ny nationell turnéstruktur i Sverige!

Ana Tijoux Selam@Kulturfestivalen tisdag 5 september 2023 / / Taggar:

Att hela Sverige ska ta del av levande musik och kultur från olika delar av världen, oavsett var man bor, har varit en självklarhet och ett tydligt fokus för Selam sedan organisationen grundades för tjugosex år sedan. En organiserad nationell turnéstruktur för musik har dock inte funnits i Sverige sedan 2011 när Rikskonserter lades ned. I dag är det ytterst få svenska städer som tar del av musik och kultur från de kontinenter Selam verkar inom trots att det finns stora diasporagrupper och ett allmänt stort intresse i hela landet av att ta del av livemusik från vår omvärld. Under 2023 kommer Selam därför att utforma en långsiktig modell där statliga institutioner, det fria musiklivet och organisationer i hela landet samarbetar för att bygga en ny nationell turnéstruktur.

– Vi på Selam känner stolthet över att starta denna nationella turnéstruktur efter så långt arbete och det känns fantastiskt att få ut vår vision över hela landet. Vi vet att det finns en enorm efterfrågan på de artister vi lyckats presentera i Stockholm under alla år även i andra delar av landet och det känns viktigt att samla de stora musikinstitutionerna och musikarrangörerna för en gemensam satsning. Genom att förstärka samverkan mellan institutionerna och det fria musiklivet samlar vi kunskap och utvecklar den gemensamt. Tillsammans ökar vi kapaciteten och resurserna för musiklivet i stort och kan nå fler medborgare, säger Selams grundare och VD Teshome Wondimu

Utöver kartläggningar och möten med arrangörer, kommunpolitiker, institutioner och organisationer från Västerbotten ner till Skåne kommer Selam under 2023 även genomföra flertalet turnéer och samarbeten i Umeå, Malmö, Uppsala och Göteborg för att presentera artister som Polarpristagaren Angelique Kidjo, Malis Amadou & Mariam, Senegals ikoner Orchestra Baobab, Dawit Yifru från Etiopien och Chiles Ana Tijoux, Illapu och Inti-Illimani Histórico.

– Det har varit viktigt för oss att identifiera artister som lockar personer från  bredare grupper till våra fina salar i landet för att skapa möten mellan människor som annars inte träffas. För detta syfte kan musiken och kulturen spela en viktig roll. En nationell infrastruktur är avgörande för att människor, oavsett vart de bor, ska få tillgång till ett rikt konsertutbud från hela världen, avslutar Teshome Wondimu. 

Selams satsning på en ny nationell turnéstruktur genomförs under hela 2023 och har fått stöd från Kulturrådet för ett första pilotår. Under året kommer man att samarbeta med institutioner och det fria musiklivet för att tillsammans hitta en långsiktig och hållbar modell som ökar musikutbudet i hela landet.

Konserter under 2023 som ingår i projektet:

Angelique Kidjo
20.5: Uppsala Konsert & Kongress
19.10: Malmö Live

Ana Tijoux
17.8: Malmöfestivalen
18.8: Selam@Kulturfestivalen

Orchestra Baobab
16.8: Malmöfestivalen
18.8: Selam@Kulturfestivalen

Inti Illimani Histórico
21.9: Stora Teatern (Göteborg)
23.9: Konserthuset Stockholm
26.9: Malmö Live

Illapu
10.10: Uppsala Konsert & Kongress
13.10: Väven (Umeå)

Amadou & Mariam
12.11: Konserthuset Stockholm
13.11: Malmö Live

Dawit Yifru
15.12: Väven (Umeå) (mer info följer)
16.12: Fasching (mer info följer)

Inom ramen för projektet ingår även Youssou Ndours konserter i Göteborg och Stockholm under 2022 samt konserterna med Susana Baca och Chico Trujillo i Stockholm under 2023, två konserter där Selam tagit del av internationella turnéer som blev möjliga efter pandemin.

Bild: Ana Tijoux på Selam@Kulturfestivalen i Stockholm 2023. Fotograf: Anton Renborg

föregående nyhetnästa nyhet