Selam Sounds new Release: Ethiocolor

ET albumcover måndag 20 oktober 2014 / / Taggar:

Detta är det efterlängtade debutsläppet från Addis Abeba baserade folkloregruppen Ethiocolor! Gruppen består av musiker och dansare där instrumenten kirar (en typ av lyra), bas kirar, washint (flöjt), kebero (traditionella trummor) och massinko (ensträngat stråkinstrument) ingår.
 Då Etiopien är Afrikas till ytan tredje största land, beståendes av 90 olika folkslag, har man i och med denna skiva gjort en värdefull dokumentation av Etiopiens musikarv på ett spännande och nyskapande sätt.

Melaku”Vår vision är att visa hur vi kan föra fram vårt musikaliska arv på ett väldigt kreativt sätt utan att tappa känslan för identiteten”, säger Melaku Belay, en av grundarna i gruppen. (Foto: Jytte Meilvang)
Ethiocolor är i hög grad utvecklade av svenska musikaktörer; Andreas Unge, som har producerat skivan på uppdrag av Selam, är en väletablerad producent och musiker som har företagit ett stort antal resor till Addis Abeba för att arbeta med gruppen. Det har även den svenska ljudteknikern Stefan Sundström gjort för att arbeta med inspelning och mixning. Albumet är inspelat i Selams studio i Addis Abeba med fonogramstöd från Statens Kulturråd.

Det som gör bandet unikt är en fusion av folkloremusik från olika regioner i Etiopien, medan de traditionella instrumenten har förstärkts och arrangerats i en modern tappning. De gästande sångarna på skivan är kvinnor och män som spänner över tre generationer. Temat i kompositionerna på skivan är ofta kärlek, socialt samspel, enighet och frihet.

showcaseflyerMed skivan i bagaget ska Ethiocolor även genomföra sin första Sverigeturné i höst. Utöver turnén i Sverige har Ethiocolor valts ut att showcasa  vid årets WOMEX-mässa som äger rum i Santiago de Compostela 22-26 oktober. Ethiocolor är det enda bandet med svensk anknytning i festivalens officiella showcase-program.

Albumet finns nu tillgänglig på CD, Itunes, Google play, Amazon, Wimp, Deezer och Spotify.

Lyssna: https://soundcloud.com/selam-sounds/sets/ethiocolor

För ytterligare information, promoförfrågningar, distribution eller grossist, kontakta selamsounds@selam.se

 

 

 

 

 

 


 

 

föregående nyhetnästa nyhet

Läs mer om artisterna

Läs mer om albumet

Kontakta oss

  • Address: Mäster Mikaels Gata 2B, 116 20 Stockholm
  • Email: E-mail: info@selam.se
  • Phone:
go-top