Selam presenterar etiopiska stjärnor på Kulturfestivalen 13 augusti

Selam Festival Sthlm 2014
Photos: Danish Saroee onsdag 3 juni 2015 / / Taggar:

Swinging Addis De Lux – En kväll med unika etiopiska sound!

Några av Etiopiens absoluta toppartister intar GAT scenen den 13 augusti i Selams regi.

Live på scenen kan publiken uppleva den 11 personer starka folkloregruppen Ethiocolor med en fusion av musik och dans från olika regioner i Etiopien, där de traditionella instrumenten har förstärkts och arrangerats i en modern tappning. Därefter uppträder två av Etiopiens mest legendariska sångare backade av franska Badume Band; Mahmoud Ahmed och Alemayehu Eshete.

Kvällen avslutas med stort party på GAT-torget med DJ’s som levererar det senaste från den afrikanska kontinentens nya urbana rörelser och musik.

Från kl 20-01.

Ethiocolor

Ethicolor tar över festivalens största scen med en fusion av folkloremusik från Etiopiens olika regioner. De traditionella instrumenten har förstärkts, musiken arrangerats fi modern tappning och det musikaliska har fått en ny dräkt men med samma starka identitet.

Att se Ethiocolor live är en upplevelse; elva musiker och dansare, rytmiska lager, klädbyten och, den frenetiska eskistadansen med anor från Kung Davids tid som lär ha varit inspirationskälla till Harlem Shake.

Mahmoud Ahmed (ET) & Alemayehu Eshste (ET) med The Badume Band (FR)

Mahmoud

 

Mahmoud Ahmed är en av de absolut största sångarna i Etiopien, känd över hela världen. En av hans största gåvor som liveartist är bl.a. hans förmåga att få den axelskakande Eskista-dansen att sprida sig som en löpeld!Mahmoud Ahmed föddes i Addis Abebas Mercato distrikt och började sin bana som skoputsarpojke innan han blev en av sitt lands främsta stjärnor. Redan i tidig ålder fascinerades han av musiken som spelades hemma på etiopisk radio. Under 60-talet fick han jobb på klubb Arizona, klubben där Haile Selassies legendariska Imperial Body Guard Band höll till. Han blev snart en del av bandets ordinarie uppsättning, där han stannade fram till 1974. Under 70-talet spelade Mahmoud in en rad låtar på skivbolagen Amha och Kaifa och blev snabbt ett stort namn inom etiopisk musik. Under 1980-talet drev han sin egen musikaffär i Addis Abeba samtidigt som han fortsatte sin sångkarriär. 1986 nådde hans musik en större västerländsk publik när den belgiska etiketten Crammed Discs släppte samlingen Ere Mela Mela, och ännu större internationell uppmärksamhet i slutet av 1990 efter att Buda Musique lanserat Éthiopiques serien. Detta ledde till nya inspelningar och turnéer i Europa och USA med Bostons Either/Orchestra och franska Badume Band. Hans böljande, något beslöjade röst, som verkar kunna uttrycka varje nyans, har behållit charmen och egenskaperna som är karaktäristiska för Azmaris, de traditionella barder som uppträder på lokala pubar i Etiopien. Mahmoud Ahmed är fortfarande en av de mest välkända och älskade etiopiska artister i världen.

Alemayehu

 

Alemayehu Eshete är tillsammans med Mahmoud Ahmed en av de mest kända sångarna inom etiopisk musik. Som stjärnsångare i legendariska Police Orchester från 60-talet blev han en av de första artisterna som lämnade senare anslöt sig till det unga gardet av independant band.
Alemayehu Eshete har turnerat över hela världen, och var en av de första att spela in musik till vinyl i Etiopien. Han beskrivs ofta som “Etiopiens James Brown” för sin stil, scennärvaro och musik. Alemayehu har länge symboliserat det modernistiska Etiopien; med kärlek till rhythm’ n’ blues och soulmusik, men fortfarande fast förankrad i det tusenåriga Etiopiens unika musikaliska rötter.

föregående nyhetnästa nyhet