Selam öppnar nytt kontor i Nairobi

teshome lucy selam nairobi tisdag 25 januari 2022 / / Taggar:

Selam öppnar nytt kontor i Nairobi och presenterar Lucy Ilado, ny regional programchef för Selam i Afrika! Det nya kontoret och befattningen kommer att ha en central roll att spela i utvecklingen av policy- och utbildningsprogram, och understryker Selams engagemang för konst och kreativa industrier i Afrika.

28-åriga Lucy Ilado har mer än fem års erfarenhet som musikjournalist, musikkurator och kulturaktivist för konstnärlig yttrandefrihet i Öst-, Väst- och Centralafrika i bagaget.

Hon har arbetat med flera afrikanska organisationer inklusive Music In Africa Foundation, Nation Newspaper, The Elephant, Arterial Network, Ketebul Music och Haus der Kulturen der Welt (House of World Cultures) i Berlin.

I sin nya roll kommer hon att fungera som kontaktperson för regionen, bedöma konst- och kulturlandskapet och utöka Selams programverksamhet för det kreativa samhället i Nairobi, Kenya. Hon kommer också att ha kontakt med bidragsgivare, statliga och andra utvecklingsaktörer, allianspartners och relevanta rådgivare inom det kulturella området för att påverka kulturpolitiken.

“Detta är en ny resa för oss på Selam som kommer att spela en avgörande roll i utvecklingen av Selams olika panafrikanska insatser inom kulturområdet”, säger Teshome Wondimu, direktör för Selam. ”Med ny kontors- och regional programchef tillsammans med vårt kontor i Stockholm, Addis, Kampala och partners i olika delar av Afrika kommer vi att vidareutveckla vårt arbete inom kulturområdet genom att fördjupa oss i de olika perspektiven som demokrati, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet, skapande av jobb, fred och försoning, institutionsuppbyggnad, digitalisering och teknik.”

I en kommentar om sin nya roll säger Ilado: 

“Jag är glad över att ha blivit utvald att genomföra Selams vision och ambition att stödja utvecklingen av den kreativa sektorn i Afrika. Jag ser fram emot att samarbeta med akademiska inrättningar, statliga myndigheter och andra intressenter för att stärka immateriella rättigheter och kulturpolitik samt identifiera strategier för att främja och försvara konstnärlig yttrandefrihet över hela sektorn. Selam har en fantastisk meritlista och jag ser mycket fram emot vad framtiden har att erbjuda.”

Selam har arbetat i över 20 år med kulturell utveckling och bistånd och har kontor i Stockholm (Sverige), Addis Abeba (Etiopien), Kampala (Uganda) och ett regionkontor för Afrika i Nairobi (Kenya). Utöver sitt arbete på den afrikanska kontinenten har Selam utnyttjat sin stora erfarenhet och sitt globala nätverk för att utveckla och genomföra flera kulturella projekt i Latinamerika och Asien.

Organisationen lanserade nyligen Pan-African Network for Artistic Freedom (PANAF), ett nytt nätverksbyggande initiativ finansierat av Statens Kulturråd. Initiativet kommer att utvecklas i samarbete med partners i Nigeria, Gambia, Moçambique, Zambia, Rwanda, Kenya, Uganda och Etiopien, med planer på att involvera flera andra länder i framtiden.

PANAF kommer i första hand att fokusera på musik- och filmsektorn med avsikt att successivt involvera artister, artister, journalister, författare, kulturarbetare och aktivister, samt tjänstemän. Det syftar till att etablera ett panafrikanskt nätverk av kreativa aktörer för att stärka samarbeten på nationell, regional och kontinental nivå, samt att utveckla en digital plattform för kunskapsutbyte och nya initiativ.

föregående nyhetnästa nyhet