Selam firar Africa Day under Addis Jazz Festival i Addis Ababa och lanserar en påverkanskampanj för ökad offentlig finansiering till kultursektorn i Afrika!

Skärmavbild 2024-05-21 kl. 21.57.32 tisdag 21 maj 2024 / / Taggar:

För andra året i rad firar Selam Africa Day den 25 maj med syftet att stärka Afrikansk kultur och samarbete. Eventet, som är del av det regionala projektet Connect for Culture Africa (CfCA), anordnas i år i samband med den tredje upplagan av Addis Jazz Festival. CfCA implementeras i samarbete med den Afrikanska Unionen, med stöd av Sveriges biståndsmyndighet, och syftar till att skapa möjligheter för inkluderande dialoger med syfte att öka den offentliga finansieringen för kulturen i Afrika.

Den unika Östafrikanska festivalen Addis Jazz Festival, som anordnas av Etiopiens ledande musik- och eventproduktionsföretag Muzikawi, presenterar både etablerade och nya musikakter från lokala och internationella artister. Första upplagan av festivalen hölls 2019 med målet att introducera jazzmusik i Addis Abeba, främja Ethio Jazz och skapa nätverksmöjligheter för internationella jazzmusiker. Kända jazzartister som Hailu Mergia och Samuel Yirga har tidigare uppträtt på festivalen. Årets festival hålls den 24-26 maj på African Jazz Village och lyfter särskilt fram Africa Day genom att bjuda in kända artister från Zambia, Zimbabwe och Uganda.

Teshome Wondimu, grundare och VD för Selam, uttryckte entusiasm över partnerskapet med Addis Jazz Festival och betonade hur festivalens mål överlappar med CfCA:s vision att omforma uppfattningar om kultursektorns ekonomiska, demokratiska och sociala bidrag till samhället i stort. “Vi är tacksamma för de musiker som har anslutit sig till CfCA som ambassadörer,” sa Wondimu och framhöll artisternas avgörande roll i att förespråka policy reformer och ökade budget anslag för kultur. “Dessa insatser är avgörande för att förbättra produktion, marknadsföring och distribution av kultur från Afrika till resten av världen.”

I tillägg till festivalen så anordnar även CfCA en stor presskonferens och panelsamtal den 24 maj för att officiellt lansera projektets påverkanskampanj vid Addis Abeba University. Kampanjen uppmanar afrikanska länder att avsätta minst 1% av sin nationella budget till kultursektorn senast 2030, i linje med den Afrikanska Unionens handlingsplan för kultursektorn i Afrika.

föregående nyhetnästa nyhet