Selam 25-årsjubileum!
onsdag 27 juli 2022 / / Taggar:Den gränsöverskridande kulturorganisationen som förändrat kulturutbudet i Sverige men också tagit svensk musik till delar av världen där den annars knappast skulle hamna. Under hela augusti firar Selam 25-årsjubileum med en dynamisk line-up av konserter på olika scener runtom i Stockholm.När vi började ansågs den musik vi lyfte fram exotisk”, säger grundaren och VD:n Teshome Wondimu. ”Nu är den en självklar del av det offentliga rummet, även i finkulturella miljöer, och jag är säker på att vårt arbete har bidragit till detta.”
Efter fyra års musikstudier i Moskva gick Teshome Wondimu mot en karriär som chefdirigent inom den etiopiska marinkåren. I stället blev han arrangören som kom att förändra svenskt och då i synnerhet stockholmskt musik- och kulturliv i grunden med sin gränsöverskridande kulturorganisation Selam.
Selam har idag en interkulturell gren som rentav är ännu större än den inhemska verksamheten och som förutom Stockholm idag har kontor i Addis Abeba, Kampala och Nairobi. Nyligen lanserade man Pan-African Network for Artistic Freedom (PANAF), ett nytt nätverksbyggande initiativ finansierat av Statens Kulturråd som inom främst musik- och filmsektorn ämnar länka samman kreativa aktörer inom åtta afrikanska länder. ”Vi vill stötta den enskilda kulturaktören och bryta den isolering som många upplever i sina länder”, säger Teshome Wondimu. “Genom de nätverk som skapas kan de få stöd av sakkunniga och av varandra kring ämnen som till exempel juridik, opinionsbildning och processer som rör dialoger med beslutsfattare.” Selam, som nu i augusti firar 25-årsjubileum med en sedvanligt osvikligt kurerad konsertserie på flera olika scener runtom i Stockholm, står numera på tre ben: mångfald i Sverige, kulturutbyte och kulturbistånd. Sedan länge är Selam en av få civilsamhälleaktörer inom den svenska kultursektorn som blivit en central förändringsaktör inom globala utvecklingsfrågor. Internationellt sett har organisationen drivit utvecklingssamarbete i över tjugo års tid, ett arbete som utgått från filialerna i olika delar av världen där Selam Ethiopia varit en hubb för såväl bilaterala som regionala biståndsprojekt. Med bas i Addis Abeba driver Selam också det kombinerade skivbolaget, förlaget, managementet, eventbyrån och musikstudion Muzikawi där visionen är att skapa och dela med sig av den bästa etiopiska musiken och bli det ledande musikbolaget på området.
Att Teshome över huvud taget startade organisationen började med att han själv 1996 gick en utbildning till ”kulturadministratör för mångkultursektorn” som anordnades av Riksföreningen för folkmusik och dans. Där fick han en inblick i det svenska kulturlivet, dess olika regelverk, stöd och strukturer, och det gick upp för honom att alla medborgare har rätt till systemet men att många inte är medvetna om det. Året därpå startade han Selam. ”Jag kände att det behövdes ett utbud för människor som betalar skatt men inte får kultur som tilltalar dem tillbaka. Samtidigt jobbar vi inte bara mot specifika grupper, vi riktar oss till alla som gillar musik oavsett bakgrund.” Förutom att regelbundet ta hit internationella stjärnor uppmärksammar Selam lokala artister vars musik har rötter i Afrika, Latinamerika eller Karibien – inte bara genom vanliga spelningar, utan också via digitala plattformen Selam Sessions som har nått ut till en stor publik med filmade konserter. Så här långt med exempelvis Ebo Krdum, Goran Kajfes Subtropic Arkestra och Etzia, för att bara nämna några.
Selam tar också svensk musik till platser i världen där den inte självklart annars hade hamnat. Alla från Sabina Ddumba och Mapei till Janice och Redline Records-klicken har på så vis genomfört turnéer och exponerats för en helt ny publik, inte sällan i länder där artisterna själva har sina rötter. Men, närmast väntar 25-årsjubileet med ett program som ”täcker hela kostcirkeln”. Konserten med Yemi Alade och Dur Dur Band International på Stockholms Kulturfestival är den programpunkt man räknar med ska dra störst publik, kanske uppemot 20 000 åskådare. ”Yemi Alade har flera låtar med många miljoner streams och det är ett tecken på att den yngre publiken numera hittar fram till musik oavsett dess ursprung “Och där tror jag att en aktör som Selam har spelat en viktig roll i Sverige.”
Programmet för Selams 25-årsjubileum i Stockholm:
2/8 Eva Ayllón, Konserthuset Stockholm
Perus största artist genom tiderna.
14/8 Puagme 13, Vitabergsparken i samarbete med Parkteatern
Ett av Stockholms bästa liveband som verkar i en etiopisk partytradition.
19/8 Yemi Alade + Dur Dur Band International, Stockholms Kulturfestival
Nigeriansk Afrobeatsdrottning samma kväll som somaliska discofunklegendarer.
21/8 Eme Alfonso, Vitabergsparken i samarbete med Parkteatern
Kubansk stjärna som förenar inhemska rytmer med jazz och soul.
22/8 Orchestra Baobab, Konserthuset Stockholm
Senegalesisk institution firar femtioårsjubileum med en världsturné.