Årskrönika 2023!
tisdag 19 december 2023 / / Taggar:2023 har varit ytterligare ett långt år för Selam – ett år av utvidgning, intensifiering, premiärer, motgångar och framgångar.
Det arbete Selam genomför på den afrikanska kontinenten har utvidgats och intensifierats ordentligt under året. Det är frukterna av åratal och i viss utsträckning årtionden av arbete och nätverkande. Det regionala projektet Connect for Culture Africa (CfCA), med syfte att stärka den kreativa sektorn och förmå regeringar att åta sig att öka det offentliga stödet till kulturen, lanserades i maj i samarbete med Afrikanska Unionens avdelning för kultur och idrott. Selam spelar en initierande och stärkande roll i att bygga nätverk mellan aktörer i kultursektorn i Afrika och att stärka rättigheter och friheter för och samarbete mellan kulturarbetare runtom på kontinenten. Under året har även projektet Panafrican Network for Artistic Freedom (PANAF) genomförts i åtta afrikanska länder samt det bilaterala projektet i Etiopien, Culture Leads the Way, som genom flertalet aktiviteter fortsatt stärkt kultursektorn i landet.
I Sverige har vi lanserat en ny nationell turnéstruktur för att hela landet ska kunna ta del av levande musik från de kontinenter vi arbetar mot, och som det finns stora diasporagrupper från i Sverige. Det är ett viktigt sätt att erbjuda artister från när och fjärran bättre möjligheter att faktiskt just turnera land och rike runt. Under året har flera av Selams bokade artister turnerat till Göteborg, Malmö, Umeå och Uppsala där vi fokuserat extra på att lyfta fram akter från Chile 50 år efter militärkuppen i Chile som blev början på en 17 år lång militärdiktatur som innebar fasa och förföljelse av miljontals chilenska familjer.
Selam har gett sig ut på helt ny mark också. I år debuterade vi på allvar med skivbolaget Muzikawi, med en utgivning av jazzmusikern Dawit Yifrus självbetitlade skiva inspelad 1978. Muzikawi höll även den andra upplagan av Addis Jazz Festival i år. På årets upplaga av Selam Festival i Stockholm tog vi Selams konserter till två nya lokaler – strävan efter att öppna upp nya sammanhang är det konstanta (mer om det nedan). Vi lanserade även en ny podcast – Selam Open – om musik, kultur, identitet och historia, med fokus på Afrikas, Karibiens och Latinamerikas musik i Sverige och svenska artister, musiker och kulturformer ut i världen. Vi har för första gången besökt Kina på studieresa och tittat på möjligheter att få ut svensk musik mer i Asien.
Vi har även stärkt vår personalstyrka. Karolina Arrieta Otero är tillbaka som projektkoordinator, och ny på kontoret är Alma Estrada som internationell projektkoordinator. Utan dem ombord på skutan skulle det vara fullständigt omöjligt att klara av alla de projekt, konserter, festivaler, möten och mirakel vi mäktat med i år.
Sist i berättelsen om musiken kommer själva musiken, kärnan i allt som vi gör. Vi har hunnit med konserter på bred front, i fler sammanhang än något annat i vår historia antagligen. Vår dag på Kulturfestivalen i Stockholm i augusti blev den bästa musikaliska trestegsraket som går att tänka sig – Orchestra Baobab, Ana Tijoux och Mr Eazis ChopLife SoundSystem förvandlade Gustav Adolfs Torg till en karneval och musikaliskt massmöte. 2023 blev även året när vi tog våra samarbeten med Fasching och Uppsala Konsert och Kongress till helt nya höjder genom flertalet utsålda konserter. Selam Festival led tunga motgångar när flertalet artister tvingades ställa in. Festivalen gick ändå av stapeln med fantastiska konserter, nya inhopp från Kumbia Boruka på Nalen och gudabenådade harpisten Sosena Gebre Eyesus’ intima spelning på Rönnells antikvariat. Svenska stjärnskotten MASAKA Trio featuring Esther Kirabo invigde lyssningsbaren Hosoi för Selam Festivals räkning, och till sist bjöd Malis storheter Amadou & Mariam festivalen på ett sådant avslut som legender grundas i. För att verkligen nå bortom fysiska och geografiska gränser genomförde vi en fjärde säsong av studiokonsertkonceptet Selam Sessions med tio nya artister och band, varav några tog klivet ut ur studion tillsammans med oss. Bland artisterna från Selam Sessions följde några med ut i vida världen; bortom vårt festivalarbete har året bjudit på två Afrikaturnéer, en med Stockholms ska- och rocksteadyhjältar Club Killers och en med ovan nämnda MASAKA Trio och Esther Kirabo tillsammans med Timbuktu.
Tack för i år! Det har varit ett maratonlopp till år, nu har vi fått upp konditionen och ser fram emot att träffa vår älskade publik, vänner och artister 2024.
Foto: Anton Renborg