kulturfestivalen2016

Solvarm etiopisk grooove all in med ikoniska Ms Aster Aweke, reggae á la Ivory Coast med ingen mindre än Alpha Blondy! Selam i samarbete med Stockholms Kulturfestival ser till att hela Gustaf Adolfs Torg kokar av rytmer och festande publik!  

Före konserterna värmer DJ DALION upp och kvällen avslutas med stort party på GAT-torget med DJs från Sugarcane som levererar det senaste från den afrikanska kontinentens nya urbana rörelser och musik!

Aster Aweke & Masinko Band (Etiopien)

Hennes utstrålning och sångstil har jämförts med både Ella Fitzgerald och Aretha Franklin! Och hennes röst; len, smidig och suggestiv – tam och vild på samma gång. Aster föddes runt 1960 i Gonder i norra Etiopien, men flyttade tidigt till huvudstaden Addis Ababa. Där började hon redan som tonåring att sjunga på barer och klubbar tillsammans med flera olika grupper, bl.a. the Roha Band. I slutet av sjuttiotalet flydde många artister från det som följde på Etiopens inbördeskrig, nämligen Mengistus militärregim som censurerade all text och musik. Aster försökte i det längsta att stanna i Addis men flyttade slutligen till en exilkoloni i Washington D.C.  Idag delar hon sin tid mellan Addis Abeba och USA. Hennes 24:e album, “Ewedihalehu” (Jag älskar dig), har producerats av Abegasu Kibrework Shiota, en trogen följeslagare genom åren, såväl som nya spännande producenterna Henock Negash och Maru.

Alpha Blondy & The Solar System (Elfenbenskusten)
Med sitt 12-manna band “Solar System” en av världens mest populära reggaeartister.

Alpha4 crédits photos Youri Lenquette

 

Alpha Blondy är mannen som satte Elfenbenskusten på reggaekartan och bevisade att genren inte bara var exklusiv för Jamaica. Under åren har det förblivit hans hjärtefråga att fördela ett budskap om fred och försoning, han nominerades t.o.m. till ”Ambassadör för fred” i Elfenbenskusten av FN.

Hans senaste album Positive Energy (2015) innehåller flera lysande gäster som bla Ijahman och Tarrus Riley, zoukmästaren Jacob Desvarieux och en fantastisk trio på låten ”Allah Tano”, Nawfel från Tunisien, Issam från Marocko och Ismaël Isaac från Elfenbenskusten. Det är en stark och andlig sång tillägnad Alphas mormor. ”Det visar att islam inte är privat egendom för några våldsamma personer. Du kan tala om Gud och om kärlek utan blodsutgjutelse” säger Alpha. Vi ser framemot att välkomna Alpha Blondy med sitt band the Solar System, hans trogna gäng musiker från Barbados, Frankrike, Elfenbenskusten och Jamaica!

Läs mer
föregående eventnästa event