Chucho Valdés - Jazz Batá I Support: Samuel Yirga

Konserthuset / Stockholm
Chucovaldes_webbflyer

Kubansk jazzikon avslutar årets Selam Festival Stockholm!

Den kubanske pianisten Chucho Valdés har vunnit fem Grammy och tre Latin Grammy. Under de senaste femtio åren har han varit den ledande inspiratören inom afrikansk-kubansk jazz. Nu får vi uppleva honom vid en av årets mest efterlängtade konserter. Med nysläppta Latin Grammy-vinnande albumet Jazz Bata 2 i bagaget avslutar han Selam Festival Stockholm 2020.

När Chucho Valdes spelade in sitt album Jazz Batá 1972 använde han batá, en helig kubansk timglasformad trumma i stället för trumset. Den djupdykningen i Kubas musikaliska historia sågs då som en avvikelse från hans tidigare inspelningar. Med blandningen av jazz och traditionella rytmer från den heliga batán visade Chucho Valdés upp sin virtuositet och lade den stilistiska grunden för det som skulle bli hans historiska grupp, Irakere, en ensemble som markerade ett före och efter i afro-kubansk jazz. Chucho var Irakeres grundare, pianist, huvudkompositör och arrangör i mer än 30 år.

I slutet på 2018 släpptes hyllade Jazz Batá 2 där Chucho än en gång återvänder till det afrokubanska musikarvet.

Medverkande:

Chucho Valdés – Piano
Dreiser Durruthy – Batá
Yaroldy Abreu – Congas
Ramon Vazquez – Bas

Support: Samuel Yirga
Etiopisk jazz har blivit ett globalt fenomen med förgrundsfigurer som Mulatu Astatke. Den yngre och mer samtida jazzscenen i Etiopien är också på stark uppgång och längst fram inom denna står pianisten och kompositören Samuel Yirga.

Samuel Yirgas musik är en blandning av ethio-jazz, soul, funk och klassisk musik, där den etiopiska azmari-traditionen är ständigt närvarande i soundet. Debutalbumet Guzo släpptes 2012 på Peter Gabriels skivbolag Real World Records.

Konserten blir Samuel Yirgas första i Sverige och live bjuder han på en exklusiv solokonsert .

Medverkande:
Samuel Yirga: Piano

Konserterna är del av Selam Festival Stockholm 2020. I samarbete med Konserthuset Stockholm

Läs mer

Google karta

föregående eventnästa event

Kontakta oss

  • Address: Skeppsbron 26, 111 30 Stockholm
  • Email: info@selam.se
  • Phone:
go-top