SFB_500X700

Erik Lundin, Madi Banja, Kaliffa med flera till Gambia för Selam Festival Banjul 2019

-Selam lanserar musikutbytesprojektet Benachin mellan Sverige och Gambia.

selamfestival

Benachin är kulturorganisationen Selams nya utbytesprojekt som med stöd av Musikverket kommer att skapa artistiska och kulturella utbyten mellan gambian-svenska och gambiska artister. De medverkande artisterna Kaliffa, Seedy, Njol, Madi Banja, Erik Lundin, Kumba, Mary N’diaye och DJ Black Moose kommer att delta i och genomföra konserter, workshops, nätverksmöten, seminarier och studiebesök i Gambia i början av januari. Allmänheten kommer få ta del av konserterna på Selam Festival Banjul 2019.

”Det har länge skämtas om hur oproportionerligt många artister det finns i Sverige med gambiskt ursprung och jag har alltid älskat idén av att göra något av det, helst i Gambia såklart. Jag och många andra har blicken riktad mot the Smiling Coast och ser både en framtid för oss där men även en strålande framtid för Gambia i sig. Jag hoppas att vårt utbyte med artisterna och folket ger oss alla något att bygga vidare på. Fröet till den här resan har legat och grott i oss alla, i många år. Jag ser fram emot att se hur det äntligen får blomma ut.” Säger Erik Lundin.

Med Benachin och Selam Festival Banjul 2019 hoppas Selam att de öppnar upp en internationell musikscen för svenska musiker där de får möjligheter att skapa vidare samarbeten med tongivande kulturaktörer i Gambia för att på så sätt nå nya marknader och publikgrupper.

“Att skapa en plattform där gambian-svenska och gambiska artister möts är ett drömprojekt. Att senare även få chansen att presentera de gambiska artisterna i Sverige nästa år är stort! Det hela inleds alltså med festival i Gambia nu i januari! ” säger Mam Foon projektledare för Benachin och producent för Selam Festival Banjul 2019.

Utbytet genomförs i och emellan de båda länderna i syfte att upprätthålla och utveckla musikaliska möten och uttrycksformer. Selams partner på plats i Gambia är Absolut Entertainment.

 

Läs mer
föregående eventnästa event