Instagram_stories_Mulatu_Astatke

Mulatu Astatke är tveklöst den viktigaste och mest välkända förespråkaren för Ethio-jazz – en gren av jazz som innehåller element av traditionell etiopisk musik. Han är en av vår tids stora musikaliska innovatörer och kompositörer och sedan länge ansedd som Ethio-jazzens fader.

I tjugoårsåldern reste Mulatu Astatke från hemlandet Etiopien till Wales med målet att utbilda sig till ingenjör. Men han bytte snart både ämne och kontinent, studerade i stället musik i London och New York och blev den förste utexaminerade afrikanska artisten från Berklee College of Music i Boston.

Grunden till sitt unika sound satte Astatke genom att korsa västerländsk harmonilära med skalor som kännetecknar Etiopisk musiktradition. När han sedan flyttade till New York vidareutvecklade han sitt musikaliska uttryck genom att inspireras av jazz och latinamerikansk rytmik. I slutet av sextiotalet spelade Astatke in tre album i USA tillsammans med puertoricanska musiker, skivor som idag är flitigt samplade och hett eftertraktade bland
vinylsamlare.

Han återvände till Addis Abeba med en unik kännedom om amerikansk jazz vilket inte bara resulterade i en rad numera legendariska soloalbum, utan också i en för tiden helt ny musikscen i Etiopien. Utifrån Mulatu som ikonfigur skapades under tidigt sjuttiotal ett musikaliskt möte mellan västerländsk funk och jazz med östafrikanska melodier – och Ethio-jazzen var född.

Mulatu Astatke turnerar idag kontinuerligt med sin Ethio-jazz över hela världen inför fullsatta konsertlokaler. Den 3 mars gör han ett efterlängtat återbesök till Sverige Denna gång till Uppsala på UKK. Det är med stor glädje som Selam och Uppsala Konsert & Kongress presenterar Mulatu Astatke.

Lineup:
Mulatu Astatke: Vibrafon/wurlitzer-piano/slagverk
James Arben: Saxofon/flöjt/basklarinett
Byron Wallen: Trumpet
Daniel Keane: Cello
Alexander Hawkins – Piano/keyboard
John Edwards: Kontrabas
Richard Olatunde Baker: Slagverk
Jon Scott: Trummor

Läs mer
föregående eventnästa event